A “szőnyeges”

2015-04-29 10:47 DU.| dekoráció, DIY, Egyéb

A lányaim iskolájában mindenki tudja, hol van a gyereke, ha azt mondják, hogy a “szőnyegesben” keresse. Minden osztálynak -egészen negyedikig- van egy saját kis birodalma az osztálytermen kívül, ahol nem padban ülve folyik a tanítás, hanem főképp a földön körbeülve, beszélgetve. A gyerekek persze imádnak itt lenni…sőt! Itt még tanulni is szeretnek.

A középsőm, aki most harmadikos, osztályához is tartozik egy szőnyeges. A tanév elején új terembe költöztek – és új szőnyegesbe, ami nagy volt, világos volt…és nagyon kopár. Így született meg az ötlet, hogy szülői összefogással, teremtsünk egy kellemes hangulatú, a gyerekek számára is érdekes és persze élhető teret. A munka nagy részét a szülők végezték, rám csak az ötletelés és némi koordináció maradt.

A koncepció tartósságával kapcsolatban voltak fenntartásaink, de beigazolódott, hogy amit a gyerekek magukénak éreznek, arra vigyázni is tudnak. Ahogy az egyik szülő fogalmazott: “olyan ez a terem, mintha egy meseszerű világba lépnénk át…” Remélem, a gyerekek is így látják!

Ui.: Ha Ti is készítettetek képeket a szőnyegesünkről, örülnék, ha elküldenétek őket!


Kezdjetek gyűjtögetni! :)

2015-04-13 8:44 DU.| DIY, Egyéb, recycling, újrahasznosítás

Hogy mit? Kiürült műanyag palackokat, joghurtos poharakat, tálakat, poharakat, csöveket….Hogy miért? Mert a gyerekek imádni fogják a belőlük készült kis vizi-világot. Tavaly a gyerekekkel gondoltunk egy nagyot és összeraktunk egy kis “vizezős játékfalat”-  jobb nevet azóta sem sikerült találnom neki. Ahogy az lenni szokott, az ember azt hiszi, hogy van egy szuper ötlete, aztán rájön, hogy már tele az internet hasonló “water wall”-okkal. Sebaj, ettől még a gyerekek imádták, még Oli is órákig elvolt vele…és ami nem elhanyagolható: az egész projekthez csak néhány gyorskötözőt kellett vennem, minden más adott volt. Nekünk a hátteret a kennelünk kerítése nyújtotta, de ahogy a képeken látni fogjátok, néhány deszka összeillesztésével akár egy erkélyen is létrehozhatunk egy kis mobil vízesést.

Tipp: használjatok ételfestékkel színezett vizet, úgy még érdekesebb lesz a játék. Borús napokon homokkal vagy apró golyókkal is kísérletezhettek!

Ízelítő az interneten talált képekből:

Forrás: pinterest,
irresistable ideas,
learning through the clutter,
little preschool on the prairie