IAMART workshop

2018-03-31 11:45 DU.| Egyéb, képzés, lakberendezés, styling

Néhány hete a Iamart szuper workshopján jártam Rita barátnőmmel (még szerencse, hogy ő minden ilyen jellegű buliban benne van). A Iamart egy cementlapokat gyártó manufaktúra Csepelen. Már egy ideje terveztem, hogy személyesen is megnézem a kínálatot, így kapóra jött a meghirdetett cementlap készítő workshop. A üzem megismerése után kiválaszthattuk a kedvenc színeinket és sablonunkat. Itt kezdődött a folyamat érdekes része: a sablon feltöltése a bekevert színekkel és a préselés. Köszönöm az élményt!


Segítek értelmezni!

2018-02-7 12:30 DE.| képzés, lakberendezés, styling

Sziasztok! Jó sok idő eltelt az utolsó bejegyzésem óta, de (szerencsére) mindig sok volt a munka. Most valamivel nyugisabb időszakom van, így végre megírtam azt a kis értelmezési segédletet, amit már régen terveztem. Sokszor eszembe jutott már egy-egy ajánlat megírásakor, hogy vajon az ügyfél, akinek az ajánlat készül, tudja-e pontosan, hogy a dokumentáció tartalmának felsorolásakor, melyik fogalom mit jelent? Falnézet, lakberendezési (színezett) alaprajz, térbeli ábrák, látványtervek, fotorealisztikus látványtervek…Ezekre mutatnék egy-egy példát.

A tervezés első lépése a kiindulási alaprajz felvétele, ez aránylag egyértelmű, bár azt tudni kell, hogy ehhez nem elég, ha az ügyfél átküldi a szoba 4 falának a hosszát és a nyílászárók elhelyezkedését. A lakberendezési tervek csak úgy lesznek pontosak és kivitelezhetőek, ha minden részletet meg tudunk jeleníteni a kiindulási alaprajzon. Radiátorok, elektromos kiállások, strangok, kiugrók-beugrók…

Ha ez megvan, kezdődik a térszervezés fázisa és ezzel párhuzamosan a részletek kidolgozása. Az itt használt megjelenítési formákat egy megvalósult fürdőszoba példáján keresztül mutatom meg nektek.

színezett alaprajz:

blog1

ennek a fürdőnek az egyik falnézete:

falnezet_furdo

ugyanez a falszakasz téri ábrán:

blog2

(talán nem ez a hivatalos neve, de én így hívom azt az ábrázolási módot, amin minden részlet jól látszik, leszámítva pl. a fényeket, amiket viszont csak a látványterveken tudunk megjeleníteni)

burkolati terven:

blog3

(a burkolati terven leszámolhatóan, méretarányosan tüntetjük fel a használni kívánt burkolatokat, a mennyiségeket a konszignáció tartalmazza)

látványterven:

render_furdo_20170708

…és a valóságban:

Remélem, tudtam segíteni! Ha valamelyik lépésről szeretnétek még bővebb infókat, csak szóljatok! :)


“Dobjuk fel!”

2015-09-23 10:37 DU.| dekoráció, DIY, lakberendezés, styling

Ez volt a feladat abban a lakásban, ahol teljes felújítást tervezett a tulajdonos. Teljesen érthető okból, hiszen bérlők laknak a lakásban, alacsonyabb büdzséből kellett gazdálkodnunk. A tervezési folyamatról majd egy másik bejegyzésben, itt és most az étkező dekorációja áll a középpontban. A viszonylag visszafogott konyhabútor mellé szerettünk volna valami “ütős”, nagy méretű faldekorációt, ami színeivel, formájával valóban feldobja a teret. Az alkalmazottnál egyedibb és költséghatékonyabb módszert nem is találhattunk volna, hiszen teljesen szabadon állíthattuk össze a színeket és ha csak egy szín különböző árnyalatait választottuk volna, valóban fillérekbe került volna.

Innen indultunk..talán nem látszik, de a teljes falszakaszt fűrészporos tapéta borítja (ha próbáltatok már éles vonalat festeni ilyen felületre, tudjátok, hogy ez szinte a lehetetlen kategória):

Készült egy nagyon egyszerű terv is a festéshez, csak hogy lássuk, milyen színekkel tudjuk elérni a tervezett hatást. A maszkolás volt talán a legidőigényesebb fázisa a projektnek.

És jött a nagy TRÜKK! Óriási szerencsénkre belebotlottam egy blogbejegyzésbe, ahol pont az egyenetlen falfelületek festéséről volt szó. Ott olvastam, hogy érdemes a színek felhordása előtt egy, a fal színével megegyező réteggel átfesteni a maszkolószalagokat, így meg lehet akadályozni, hogy később a színes festékek beszivárogjanak a szalag alá. Hittük is meg nem is, de nem volt vesztenivalónk, úgyhogy megfogadtuk a tanácsot. Itt még nem tudtuk, milyen sikerrel…:

Mi döbbentünk meg a legjobban, amikor a második réteg felhordása után elkezdtük lehúzni a ragasztószalagokat:

Arra készültünk, hogy a gyerekektől elcsent ecsetekkel a fél éjszakát javítgatással fogjuk tölteni, de erre szinte egyáltalán nem volt szükség. Egy három centiméteres szakasztól eltekintve az összes fehér sávunk határvonala teljesen éles volt!

Ha egy gyorsan elkészíthető, látványos és költségtakarékos dekorációt szeretnétek, próbáljátok ki ezt a falfestési módszert. Természetesen nem állja meg a helyét minden enteriőrben, de például egy gyerekszobában nagyon jól mutatna – főleg, ha a gyerekeket is bevonjuk a kivitelezésbe!


A régen várt változás

Március táján érkezett felkérés egy kiadásra szánt lakás átalakításának megtervezésével kapcsolatban…a részletek egyeztetése közben derült ki, hogy a Tulajdonos saját otthonában már egy ideje húzódik a hálószoba átalakítása, jóllehet a lakberendezési tervek már régebben elkészültek. Szó-szót, ötlet-ötletet követett, míg egyszercsak azon kaptuk magunkat, hogy az eredeti tervek helyett egy új verzió született. A sok apró részletből, a nehezen megtalált tapétával, a gyönyörű fogantyúkkal (és a jövőben talán egyszer felkerülő ledekkel) összeállt a végeredmény. A tapéta motívumát felhasználva, fóliacsíkokkal csökkentettük a hatalmas beépített szekrény ajtainak üvegfelületét, így téve intimebbé a szoba hangulatát. A körte és a vanília színek jó alapot teremtenek ahhoz, hogy bármikor változatni lehessen majd a szoba hangulatán a kiegészítők lecserélésével.

Köszönöm a bizalmatokat ezúton is!


Az ördög a részletekben rejlik

2015-05-25 4:11 DU.| dekoráció, DIY, lakberendezés, styling

Hatványozottan igaz ez a lakberendezés világában…mégingkább a lakberendező saját otthonában. Így történhetett, hogy mire a nappalink szóban forgó részlete elkészült, 25 verziónak és egy évnek kellett eltelnie. Viszont örömmel jelentem, mostmár valóban olyan, amilyennek elképzeltem!

A történet úgy kezdődött, hogy szerettünk volna egy bárszekrényt, ami lehetőleg nem földgömb formájú és mind stílusában, mind funkciójában megfelel az elképzeléseinknek. A kereskedelmi kínálatot (a megfizethető kategóriában) alapul véve itt véget is ért volna a történetünk, hiszen sem színben, sem formában, sem árban megfelelőt nem találtunk hosszú hónapok alatt. Így jött az ötlet, hogy a Zuram közelgő szülinapjára magam készítek egy hozzánk illő bárszekrényt. A gondolatot tett követte: sok cinkossal, néhány füllentéssel (miért is kell nekem már megint a tesómhoz menni..?) és rengeteg munkával elkészült a meglepetés-szekrényke, ami ugyan messze nem tökéletes, de számunkra igazán szerethető.

Innen indultunk:

Nagy rutinnal rögtön egy magasfényű bútordarabot sikerült kifognom, úgyhogy végtelen mennyiségű csiszolás és dupla réteg alapozás következett:

A legjobb pillanat, mikor végre elkezdődhet a szín felhordása:

A bárszekrény a helyére került, de a hiányérzetem nem múlt el teljesen. Akasztottunk fölé egy képet a falra, de az valahogy nem volt az igazi. Eldöntöttem, hogy magam festek egy kékes alapszínű képet, és bár a festéket már korábban megvettem, mindig közbejött valami, ami miatt nem álltam neki a festésnek. Így jól jött, hogy Kiki barátnőmmel megbeszéltük, mikor jönne fotózni – ezért ha profi képeket akartam a nappali minden részletéről, össze kellett kapnom magam.  Szerencsére egy irodafelszámolásból megörököltem egy 3 részes IKEÁ-s képet, ezek közül kettőt felhasználva megszületett az én verzióm.

A képek kiindulási  alapja:

kép1

Rengeteg színt kikevertem, hol a palettán, hol a vásznon. Mivel a zöld akrilfestékem az éppen alvó fiam szobájában maradt, rögtönöznöm kellett, így némi ételfesték is került a tengerbe. :)

Végre! A pillanat, amikor enteriőrbe került a szekrényke és a részletekből összeállt az egész:

(A fotelt szintén a vaterán vadásztam, a kárpitozáshoz még gyűjtenem kell a bátorságom, így azt profira bíztam!)